Hoitava Hengitys HB ®

Hoitavan Hengityksen tavoitteena on normalisoida arkihengitys.
Hoitava Hengitys HB® on yksinkertainen, mutta tehokas ja kokonaisvaltainen menetelmä terveyden itsehoitoon. Hoitavaa hengitystä Sinulle ohjaa Erja Laapas.

Menetelmän on kehittänyt ja Erjan Hoitava Hengitys HB® -ohjaajaksi on kouluttanut Marketta Manninen. Voit lukea menetelmästä lisää Marketan sivuilta.

Hengitämme sisään ilmaa, joka sisältää 21 % happea. Tästä elimistömme tarvitsee ainoastaan 5 %, joten ylimääräisen poistamme uloshengityksessä. Hiilidioksidia sen sijaan hengitysilmassa on vain 0,04%, vaikka elimistömme tarvitsee sitä 6,5 %. Tätä vajetta paikkaa elimistön itse tuottama hiilidioksidi esimerkiksi lihastyön seurauksena.
Merkittävä tekijä, joka haittaa tarvittavan hiilidioksiditason ylläpitämistä on liikahengittäminen eli hyperventilaatio. Jos hengitämme sisään elimistömme tarpeisiin nähden liian suuren määrän ilmaa, hengitämme ulos liian suuria määriä hiilidioksidia, eivätkä keuhkot kykene ylläpitämään alveoleissa tarvittavaa hiilidioksiditasoa. Tästä liikahengittämisestä ja hiilidioksidivajeesta aiheutuukin siis elimistön hapenpuute.

Vaikka yleisesti niin luullaan, elimistömme ei siis saa enemmän happea hengitystä suurentamalla, koska happea jo on elimistössä niin paljon kuin hemoglobiini pystyy sitä kantamaan. Vaikka hengittäisimme kuinka paljon ja suuresti, happea ei sitoudu hemoglobiiniin määräänsä enempää. Optimaalisen hapensaannin varmistamiseksi elimistössä tulee siis olla riittävä määrä hapen vapauttajaa eli hiilidioksidia. Kun alamme hengittää voimakkaammin, tärkeä hiilidioksiditaso alkaakin laskea.

Hoitava Hengitys HB® ei korvaa lääkärillä käyntiä, joten muista tarkistuttaa oireesi aina ensin lääkärillä ennen Hoitava Hengitys HB® -kurssille/-tunnille tuloa. Myöskään mitään lääkityksiä Hoitava Hengitys HB® -kurssin tai -tunnin käytyäsi et saa vähentää tai lopettaa, vaan keskustele aina lääkityksiin liittyvät asiat oman lääkärisi kanssa.

Hoitava Hengitys HB® perustuu tutkittuun Buteyko-menetelmään, jonka kehitti ukrainalaissyntyinen lääkäri Konstantin Buteyko (1923-2003). Hän opiskeli lääkäriksi Moskovassa 1950-luvulla. Buteyko tarkkaili kuolevien ihmisten hengitystä ja totesi näiden hengitysvolyymin suurenevan aina terveydentilan huonontuessa. Hän itse myös sairasti vakavaa verenpainetautia ja siihen liittyviä kovia päänsärkyjä. Mitatessaan omaa hengitysvolyymiaan hän sai todeta myös sen olevan liian suurta optimaaliseen hengitykseen nähden.

Buteyko pohti, voisiko hengitystä tietoisesti pienentämällä saada aikaan terveydentilan kohenemista. Hän testasi tätä itsellään ja hengitysharjoitusten avulla sai pienennettyä hengitysvolyyminsa normaaliksi. Hänen päänsärkynsä lakkasivat ja verenpaine normalisoitui. Havainnon jälkeen hän omisti koko ammatillisen uransa menetelmän kehittämiseen, tutkimiseen ja eteenpäin opettamiseen.

Voit varata Erjalta henkilökohtaisen Hoitava Hengitys HB®-ohjauskerran täältä -olet lämpimästi tervetullut tutustumaan arkihengitykseesi! 🙂

Comments are closed