TRE®-ohjaus

TRE® (tension, stress, trauma releasing exercises) on luonnollinen, nopeasti vaikuttava kehollinen palautumismenetelmä stressin, jännityksen ja traumatisoitumisen aiheuttamaan kuormittuneisuuteen sekä fyysiseen palautumiseen mm. urheilun tukena.

TRE®:n kehittäjä on amerikkalainen tohtori David Berceli, kansainvälisesti tunnettu stressin- ja traumanhoidon asiantuntija. Hän on kehittänyt ja opettanut TRE-menetelmää yli 20 vuoden ajan. Meillä TRE®-ohjaajasi on Satu Pusa, Certified & Advanced TRE® Provider, Bercelin (v. 2010) sekä lisäkoulutuksen jälkeen Jyrki Rytilän (v. 2016) sertifioima TRE®-ohjaaja, NLP-kouluttaja ja rentoutusohjaaja.

TRE® perustuu autonomisen hermoston palautumisreaktioon, elimistön kykyyn palautua ylikuormitustiloista lihasvärinällä ja tärinällä. Palautumisrefleksi aktivoituu harjoituksessa lonkan alueen syvistä lihaksista edeten harjoittelutoistojen myötä kehon eri osiin.

TRE® rentouttaa ja edistää toipumista jännitystiloista ja heijastuu vointiin monin myönteisin tavoin. TRE® on vaikuttava menetelmä ja prosessin eteneminen on hyvin yksilöllistä. Monet kuvaavat oloa TRE®:n jälkeen virkistyneeksi, mieltä levolliseksi, tyyneksi ja seesteiseksi. Joillakuilla prosessi voi nostaa pintaan tunteita ja muistoja, joten negatiivisiakin tuntemuksia saattaa ilmetä. Tähän on hyvä varautua ja hyväksyä se osana prosessia, oman historian ja kokemuksen eheyttämistä. Toisilla prosessi etenee ilman tunnekokemuksia tai tuottaa ainoastaan positiivisia kokemuksia alusta lähtien.

Minkä pituinen aika kannattaa varata?

45 min
– mm. urheilun tukena, menetelmän yleistutustuminen, lyhennetyt jatkokäynnit

60 min
– aloittamisen ja TRE®-työskentelyn normaalikäynti

75 min
– pidennetty TRE®-ohjaus, mm. tunne-/traumatiedostettu käynti

90 min
– kun sovittu pidennetty jatkokäynti, mm. TRE® + mentorointi NLP/logoterapia

Varaa aikasi TRE-ohjaukseen tästä!

Jos sinulla on kysyttävää TRE®:stä, ota yhteyttä suoraan Satuun voimapaikka@gmail.com tai puh. 0400 854 005.

Kontraindikaatiot: TRE®-harjoittelua ei tehdä, jos on toipumassa vakavasta sairaudesta tai leikkauksesta (kuten sydäninfarkti, syöpäleikkaus/-diagnoosi). Menetelmää ei suositella raskauden aikana, epilepsiaa sairastaville, vaikeista psykooseista tai skitsofreniasta kärsiville. Varmista tarvittaessa lääkäriltäsi TRE®-harjoittelun sopivuus itsellesi.


Traumatisoitumista voi tapahtua mm. yksittäisten tapahtumien aiheuttamana sekä usein/pitkään jatkuneiden traumakokemusten myötä. Traumaherkistymistä voi tapahtua arjen erilaisissa kuormittavissa tilanteissa. Nykyisin tiedostetaan tasapainoisen kasvun kannalta olennaisten fyysisten ja henkisten olosuhteiden puuttumisen aiheuttama traumatisoituminen. TRE®-ohjauksessa edetään ekologisesti, omiin reaktioihin kiirehtimättä tutustuen, itsesäätelyä, turvaa ja rajoja kunnioittaen, salassapitoa noudattaen.

Stressihormonien erittymisen on tarkoitus lisätä toimintavalmiutta. Stressireaktio on tarkoitettu lyhytaikaiseen toimintakyvyn lisäämiseen. Pitkäaikainen stressitila on elimistölle valtava kuormitus ja lisää alttiutta sairastua. Ylikuormittuneisuus heijastuu oloon monin kehollisin oirein ja mielen tasolla. Palautuminen TRE®-ohjauksella tukee osteopatian ja hieronnan vaikutuksia sekä ne tukevat TRE®-prosessissa etenemistä.

TRE®-harjoitus rentouttaa, aktivoi ja mobilisoi stressin ja traumaattisten kokemusten jännittämiä lihaksia ja lihaskalvoja. Syvien lihasjännitysten vapautuessa kehossa herää luontainen pyrkimys kokonaisvaltaiseen eheytymiseen, jolloin kehon aistimukset, tunteet ja ajattelu jäsentyvät uudelleen yksilön omaksi tavaksi kokea itsensä ja olemisensa.

Olet lämpimästi tervetullut TRE®-ohjaukseen, tutustumaan menetelmään, oppimaan kotiharjoittelun tai vahvistamaan TRE®-prosessiasi!

Olin kuvitellut
elämän valtateiksi
risteyksissä viitat
oikeaan ja väärään.

Väsyneenä saavuin
sillalle joen yli
ja – tie loppui.

Paljasjaloin löysin metsät,
niityt, risteävät polut.

Ei tienviittoja,
vain mahdollisuuksia
kulkea suuntaan missä
lintu laulaa kutsuaan,
taivas kaartuu kirkkauttaan

löysin
sammalmättään riemun,
muurahaisen poljennon.

Vain yhtä mietin:
kuinka asfalttikukka
kaipaakaan kedolle?

-Satu Pusa-

Comments are closed